Foto: SVT

I dag buras programledarna in

Uppdaterad
Publicerad
De ska leva i buren på Stora Torget i 150 timmar.

Runt om i Östergötland anordnas inslamlingar för att stötta Musikhjälpen. På Campushallen i Linköping har man 24 extrainsatta träningsaktiviteter.

– Du får du träna gratis men vi kommer ha en digital bössa och hoppas att alla vill skänka 25 kronor till Musikhjälpen i samband med passen, säger Niklas Björk, Marknadsansvarig Campushallen

Träningsformerma som erbjuds är allt ifrån klättring till cykling och dans. Niklas Björk har inte hört om gym tidigare som samlat in pengar på samma sätt.

– Nej det har jag inte men vi utmanar alla gym i Linköping att göra samma sak.

Naturkatastrofer

2000 människor i timmen flyr på grund av klimatet och sammanlagt har 100 miljoner flytt på grund av klimatförändringar de 5 senaste åren.

Kraftiga skyfall, översvämningar och torka leder till att människor dör, skadas och förlorar sin försörjning och inte kan bo kvar i sina hem. En vecka i december så vill Musikhjälpen äppna främst ungas ögon för detta faktum.

– Det är många som har klimatångest och inte vet hur de kan hjälpa under den här veckan ska vi försöka konkretisera så mycket vi bara kan, säger Julia Blomberg, Innehållsansvarig för Musikhjälpen.

Samlat in tidigare

I Linköping anordnas Flashmobs där folk möts upp, till synes spontant, och dansar tillsammans till lätt koreografi och på Diamantens skola i Navestad i Norrköping anordnas en gala med uppträdanden, prat om årets tema och försäljning av fika och saker barnen tillverkat. Men det är inte första gången eleverna anordnar gala.

Tidigare har man skänkt pengar till projekt för att rena vatten och förlossningsvård till kvinnor i u-länder.

– Förra året fick vi ihop 30.000 kronor och i år hoppas vi på mer, säger Ruqaya Al-mashhadani, elev på Diamantens skola.

Fler gratisaktiviteter

Visa
  • Linköpings Klätterklubb anordnar en sorts ”höghöjds-stafett”. Linköpingsborna ska tillsammans på en vecka (13-19/12) klättra upp för världens högsta berg – Mount Everest på 8848 meter.
  • I Trädgårdsföreningen kan du se på den tonsatta önskefontänen. Tyvärr får du inte kasta pengar i fontänen men kan skänka en slant i bössan bredvid.
  • Rap för musikhjälpen. Olika östgötarappare spelar gratis på Skylten. Lördag.
  • Sjung med Joyvoice. Jättekören Joyvoice från Linköping dyker upp och sjunger nästa fredag. Lördag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musikhjälpen i Linköping

Mer i ämnet