Östergötland – Kulturpris till Bettina Kjellin

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Wirténs kulturpris går till Bettina Kjellin. Det är för åttonde gången Rolf Wirténs kulturpris delas ut till en östgötsk kulturpersonlighet.

Idag var det Bettina Kjellin som mottog priset på 10 000 kronor från Rolf Wirténs kulturstiftelse.

Priset delas ut till personer som främjat det östgötska kulturlivet med betoning på ton, bild och ord. Utövningen ska ha anknytning till forskning, pedagogisk verksamhet och vara allmänt utvecklande av kulturlivet i Östergötland.

Juryns motivering till valet:

Efter omtumlande upplevelser i andra världskrigets Europa kom Bettina Kjellin till Sverige och så småningom till Brunneby gård där hon utfört en unik kulturgärning. Den medeltida kyrkan har restaurerats och i den liksom i den vackra mangårdsbyggnaden har hon i över tjugo års tid arrangerat högklassiga kammarkonserter. Verksamheten har utvidgats till musikaliska högtider i flera av Östergötlands slott och gårdar under mottot Viva la Musica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.