Östergötland/Sörmland: ”Invandrare slår oftare”

Uppdaterad
Publicerad

”Invandrare slår sina barn mera och allvarligare än infödda svenskar.” Det står att läsa i en artikel i den senaste BRIS-rapporten, där forskaren och professorn Staffan Jonsson vid Karlstads universitet är intervjuad.

Till skillnad från i Sverige är det fortfarande tillåtet med barnaga i större delen av världen.

Det är bara en ytterst liten andel av världens barn som har ett lagligt skydd mot misshandel. I Sverige infördes ett förbud 1979. Men det är bara 28 andra länder som har gjort samma sak.

När forskaren Eva-Maria Annerbäck lät 8 500 sörmländska barn svara på om de blivit misshandlade upptäckte hon tydliga tendenser.

– En grupp som kan ha högre riksbenägenhet det är ju dom föräldrar som kommer till vårt land från andra länder där det faktiskt är ett accepterat beteende att använda våld i barnuppfostran, det säger Eva-Maria Annerbäck till Östnytt.

Den här bilden bekräftas också i BRIS senaste rapport där det utan omskrivningar uppges att ”Invandrare slår sina barn

mera och allvarligare än infödda svenskar.”

Det här, menar Eva-Maria Annerbäck, är egentligen inte så konstigt: På 60-talet uppgav de flesta föräldrar att de ibland slog sina barn, men sen dess har vi haft många år på oss att omvärdera vår syn på aga. För många nyinflyttade däremot, kommer förbudet som en nyhet.

– Det finns gånger då dom tycker att vi är alldeles för slappa. Dom vill att barnen ska lyda och deras sätt har varit att göra så här, det säger Marianne Svensson förändringsarbetare i Norrköping till Östnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.