Foto: Bertil Ericson / TT

Region Östergötland tar bort taket för pension

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland skrotar pensionsåldern vilket gör att anställningar inte upphör per automatik vid 68 år, rapporterar P4 Östergötland.

Det är nu fritt fram för den anställde att i dialog med chefen besluta om att jobba kvar inom regionen.

– Vi vill värna de medarbetare som vill vara kvar och jobba. Allt fler är allt piggare längre upp i åldrarna och här finns en oerhörd kompetens, säger regionens HR-direktör Zilla Jonsson till radion.

”Kanske tar ut händelserna i förväg”

Den 1 januari i år höjdes åldersgränsen för pension i lagen om anställningsskydd från 67 till 68 år. 2023 höjs gränsen till 69 år.

– Vi kanske tar ut händelserna lite i förväg men i och med att vi vet att pensionsåldern kommer att höjas 2023 så ser vi ingen anledning att sätta ett datum till, säger Jonsson.

En anledning är att behålla anställda inom vården. 2019 arbetade 40 läkare, 31 sjuksköterskor, 25 undersköterskor över 66 år i regionen.

– Jag har så mycket kollegor från 40-talet som jobbar fullt ut och ser mycket mer patienter än vad 30-åringarna gör. Det är mycket som hålls på axlarna av det så kallade köttberget, alltså 40-talisterna, säger överläkaren Fredrik Nyström, till P4 Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer