Karin Tegmark Wisell och Britt Åkerlind. Foto: TT/SVT

Östergötland testar få – FHM vill utöka covidtesterna

Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill att antalet tester ska öka ytterligare i hela landet. Men Östergötland är ett av de län i landet som testar minst.

– Testning är en viktig del i den nuvarande strategin, till skillnad från i våras då den möjligheten inte fanns på samma sätt, säger Karin Tegmark Wisell till TT.

Under vecka 44 testades i Östergötland 1195 individer, per 100 000 invånare. Bara Västernorrland, Kalmar och Blekinges regioner testade färre. Men Smittskyddsläkare Britt Åkerlind tycker att regionen testar på en bra nivå.

– Vi är ett av kanske fem län som ligger där. Men vihar en ganska hög procentuell positivitet. Jag tror att vi till större del testar mer rätt personer, säger Britt Åkerlind till SVT Nyheter Öst. 

Fler ska testas

Totalt i Sverige närmar sig nu antalet tester 200 000 per vecka. Men Folkhälsomyndigheten vill alltså testa ännu fler. Till TT säger man att det inte finns något ”tak”.

– Testning är en viktig del i den nuvarande strategin, till skillnad från i våras då den möjligheten inte fanns på samma sätt. Antalet tester kan öka ytterligare, även om jag har stor förståelse för att situationen ute i regionerna är väldigt ansträngd på sina håll, säger Karin Tegmark Wisell.

I slutet av förra veckan flaggade Region Östergötland om kraftigt minskad provtagningskapacitet. Anledning är tekniska problem och en begynnande nationell materialbrist. Mer om detta i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.