Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Titta på videon för att höra Olof Hermelin berätta om museets nya utställningar. Foto: August Askbom/SVT

Östergötlands museum laddar inför nyöppningen

Publicerad

Efter tre år av renoveringar står äntligen Östergötlands museum färdigt. Eller i alla fall nästan helt färdigt.

Inne på Östergötlands museum arbetar de anställda med att hänga upp de sista konstverken och ännu står många montrar utan glasskivor. Det mesta är bara klassiskt byggstök berättar museichef Olof Hermelin med ett leende. Olof Hermelin, precis som de anställda ser pirrigt fram emot att äntligen få öppna portarna till museet som varit stängt i tre år för renovering.

– Det känns nervöst inför öppningen, men det ska kännas nervöst. Man ska känna sig lite pirrig i magen. Vi jobbar rätt hårt för att vi ska hinna bli klara med alla delar, men känslan är att det kommer bli bra, säger Östergötlands museums museichef Olof Hermelin.

”Vi kan nu berätta mycket mer”

Under renoveringen har man uppdaterat system som ventilation och el. Men kanske framförallt har man fått bukt med det läckande taket som varit ett problem sedan 1930-talet. De mer nödvändiga renoveringar tillsammans med ny modern teknik hoppas man kunna öka tillgängligheten.

– Det innebär att vi ökar tillgängligheten till Östergötlands historia och konsthistoria. Vi kan nu berätta mycket mer av hela Östergötlands historia.

En av era utställningar heter ”Vägen hit”, hur har vägen hit varit?

– Vägen hit, om man ser till renoveringen, har varit lång, rolig, innehållsrik och mycket spännande. Att vi själva har fått ansvara för renoveringen av museet och förnya innehållet är en fantastisk uppgift att få göra. Jag är så stolt över alla som har varit inblandade, avslutar Olof Hermelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer