Visa alla (5)
Visa alla (5)

Östergötlands två ”indianstammar” har träffats

Uppdaterad
Publicerad

De har levt sida vid sida utan att känna till varandra, en indianby i södra Östergötland och en i norra. Vi såg till så att dom fick lära känna varandra.

I våras gjorde vi ett reportage om Takoda, en indianby i norra Östergötland, när Hugo ”Svarta Höken” Bergström såg det så tog han kontakt med redaktionen och ville att vi skulle sammanföra de två byarna.

”Svarta Höken” tillhör indianbyn utanför Bestorp, väster om Åtvidaberg. Där har man pedagogiskt byggt upp en by som ska påminna om indianernas historia, med olika typer av tält för olika tidsepoker.

I somras öppnade byn för allmänheten

Även om det här inte är riktiga indianstammar så både lever och lär medlemmarna efter hur indianer levt i alla tider.

– Själva indiantänket i vår hektiska tillvaro tilltalar många, många som har hälsat på här i byn vill inte åka hem, berättar Kent ”Mato” Backlund. Han har ända sedan barndomen varit fascinerad av indianer, i 50-års åldern berättade hans adoptivföräldrar att hans biologiska mamma var amerikanska. På en indiansammankomst utanför Strängnäs träffade han Britt-Louise ”Sprakande Lövet” Backlund, vid lägerelden på kvällen la han en filt om henne:

– Hon frös lite, så jag svepte en filt om henne, så gör man indianskt, det är en typ av förlovning, berätar ”Mato”.

Besöker ”riktiga” indianer

Ifjol gifte de sig under en indiancermoni och ibland åker de till USA och deltar i danser med ”riktiga” indianer. På deras tomt har de byggt upp indianbyn med hjälp av ”Svarta Höken” som blivit något av en expert på att göra tipis och indianskrudar.

Den andra ”stammen” Takoda håller till i gränstrakterna mellan Norrköping och Finspång. De är också bara en handfull medlemmar, men tror ändå att indianer är något som ligger i tiden:

– Filosofin hos indianerna är att man inte tar mer än man behöver, att man vårdar naturen, vad gör vi idag med vår värld, vi behöver tre jordklot om vi ska hålla den här takten, säger Takodas hövding, Lars ”Grumpy Old Elk” Wiborn

Stjäl indianernas kultur

Han säger att det finns många ”riktiga” indianer som stör sig på att det finns till exempel svenskar som klär ut sig till indianer,

– De ser negativt på att vi stjäl deras kultur, men andra är stolta att vi nordbor lärt oss så mycket om indianernas kultur.

”Det var som att träffa en familj”

Mötet mellan ”stammarna” blev lyckat, i timmar pratade de och gav varandra tips.

– Det var en häftig känsla, som att träffa en familj sa ”Sprakande Lövet” efteråt och nu planerar de två byarna att börja någon sorts samarbete.

Dokumentärfilm

Ett filmteam från Norrköping har följt ”Takoda-stammen” under det här året, något som så småningom ska resultera i en dokumentärfilm.

Se mer om filmen här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer