Bilden visar temperaturen i Östersjön 27 november tidigare i år. Foto: NASA.

Östersjön ovanligt varm i höst

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en ovanligt mild november i år – något som även gjort avtryck på Östersjön.

– Det har varit ovanligt varmt i höst, säger Lena Viktorsson som är oceanograf vid SMHI.

Enligt Lena Viktorsson är det generellt sett omkring två grader varmare än normalt i Östersjön för årstiden.

– I september och oktober hade vi mer normala ytvattentemperaturer i Östersjön som låg nära normala värden. Men vi har inte haft det så kallt sedan dess, så nedskylningen som påbörjades fortsatte inte i samma takt som det gör normalt, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Även förra vintern var det enligt SMHI varmare än normalt. De varma temperaturerna påverkar faktorer som ekosystem och syresituationen i Östersjön.

– Precis som på land påverkas ekosystemen i vattnen när temperaturerna ändrar sig och säsongerna förskjuts. I just Östersjön pratar man mycket om stora problem med övergödning och syrebrist i bottnarna. Sådana processer går snabbare om det är varmt i vattnet, säger Lena Viktorsson.

De flesta av SMHI:s stationer, både längs med kusten och ute till havs, ligger nära eller över tidigare maxnoteringar för november.

Foto: SMHI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer