Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel Andersson städar kusten längs Stegeborg – ”Känner att jag gör skillnad” Foto: SVT / Elin Sjögren

Östgötakusten städas i år igen – ”Vi vill ha en ren Östersjö”

Publicerad

För femte året i rad är Söderköpings kommun en del av projekt Ren Ostkust. Syftet är att samverka för det att minska mängderna marint skräp längs östkusten.  

Under vecka 28-32 organiseras och genomför Söderköpings kommun projektet Ren ostkust tillsammans med Valdemarsviks kommun och Kalmar läns kustkommuner. Målet med projektet är att minska mängderna marint skräp och skräp från land som riskerar att hamna i havet. År 2020 samlade projektet in hela 2 ton skräp.

– Vanligaste skräpet är plast i olika former. Ibland är nästan litet skräp värre, om man tänker risken för djur och det som blir mikroplast och nanoplast och tillslut hamnar i oss själva. Så allt skäp är bra att få väck, säger Carin Brolén, projektledare för Ren Ostkust.

Appen visar vägen

Med hjälp av appen Ren Ostkust markeras var det finns planerade städningar, vilka platser som har städats och var det finns städbehov.

Hör mer om städningen av Östkusten i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.