Östgötamjölk – protesten som kom av sig

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot Arla växer bland mjölkbönderna som sedan förra sommaren får 25% mindre i ersättning för sin mjölk.

Men att bryta sig loss från mejerijätten är inte alltid så lätt. 

För sex år sen slutade sju mjölkbönder i Östergötland och Småland att leverera sin mjölk till Arla och startade eget – under namnet Östgötamjölk.

– Det fanns ett ganska stort missnöje bland oss bönder då. Världsmarknadspriserna gick stadigt uppåt och priserna till bönder i Europa ökade kraftigt. Men inte här i Sverige, säger  Mats Jonasson.

För låga priser väckte utmanarna

Han har arbetat som mjölkbonde i 25 år och driver Kättestad gård tillsammans med sin bror. Tillsammans med sex andra gårdar bröt de upp med sin leverantör och bildade organisationen Östgötamjölk.

Den var tänk att fungera som en utmanare till de stora mejerierna. Och snart fann de en lucka på mjölkmarknaden.

– Vår ambition var att få bättre lönsamhet på våra gårdar och efterhand växte det fram att vi skulle satsa på lokal mjölk, säger Mats Jonasson.

– Vi såg ett stort behov av lokal mjölk, det fanns inte i affärerna. Klart att östgötarna skulle ha sin egen mjölk, tänkte vi.

13 % av markanden

Och östgötarna tycktes hålla med. 2009 kom mjölken ut i handeln och på bara ett år hade Östgötamjölk tagit 13 procent av mjölkmarknaden i Östergötland.

Claes-Göran Österlund var styrelseordförande för Östgötamjölk under den här tiden. Han beskriver utmaningarna med att få in produkten hos de stora butikskedjorna.

– Vissa ville bara ta in en viss volym eller liknande. Men vi lyckades i alla fall, antagligen för att vi väckte mycket uppmärksamhet där vi tog oss in och konsumenternas intresse för mjölken var stort. Men jag kan inte påstå att ekonomin var lysande. Efter en rätt lång tid insåg vi att vi måste få upp priset, annars står vi på öronen.

– Det var en svår match att både sköta ett lantbruk och att vara på hugget på marknaden, säger Mats Jonasson.

2010 blev Skånemejerier huvudägare till Östgötamjölk och ett par år senare såldes det vidare till Emåmejeriet i Hultsfred.

Idag endast en kvar

Idag är Kättestad gård den enda östgötska leverantören som fortfarande levererar till Östgötamjölk. Men enligt Mats Jonasson är det inte dryckesmjölken som har varit den största utmaningen, utan snarare det allt mer pressade läget på världsmarknaden i kombination med hårda produktionsvillkor för de svenska bönderna.

– Att sälja dryckesmjölk går bra, men vi producerar så mycket mer som inte blir dryckesmjölk. Den gör man till exempel mjölkpulver och ost av och då är det världsmarknaden som gäller. Det är ingen lätt uppgift för ett litet mejeri, säger han

Har såna här lokala initiativ någon större betydelse för mjölkbönder?

– Lokal mjölk har sitt berättigande, tycker jag. Det är en nisch för vissa producenter men det är få som klarar av att sälja sina varor på det sättet. Och det räddar inte svensk mjölkproduktion. För att göra det krävs något mer, framförallt från politikers sida, säger Mats Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.