Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte märkt av det så mycket, jag tycker det är dyrt”, säger Tony Bäck. Hör fler fredagshandlare berätta hur de tänker kring de sjunkande matpriserna i klippet. Foto: Linnea Burén/SVT

Östgötarna om sjunkande matpriser: ”Fortfarande tomt i plånboken”

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna sjunker – för första gången sedan mars 2021. Men ute på parkering vid stora köpcentret i Norrköping är det blandade reaktioner kring beskedet om de sjunkande priserna.

– Eftersom det gått upp så mycket tidigare år, tycker jag inte man märker det nämnvärt, säger Decirée Palmroos.

”Jag väljer de produkter som är billiga i stunden.” – Hör fredagshandlarna Tony, Conny, Jenny och Decirée i Norrköping berätta hur de tänker kring de sjunkande matpriserna i klippet ovan.

Sjunkande matpriser

SCB:s konsumentprisindex visar att matpriserna jämfört med året innan sjunker för första gången på tre år. De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i mars jämfört med februari i år. Främst är det grönsaker som gjort att matpriserna fallit under månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.