Arkivbild. Fler reser kollektivt, men ännu har antal resenärer inte kommit upp på samma nivåer som innan pandemin. Foto: Karolina Wiborn/Östgötatrafiken

Östgötatrafiken: Allt fler reser med kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Antalet som reser med kollektivtrafiken ökar, Östgötatrafiken ser att man börjar närma sig samma nivåer som innan pandemin.

– Just nu ligger vi ungefär på 80 procent av siffrorna vi hade 2019, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef för Östgötatrafiken.

Sedan restriktionerna slopades i början på februari har antalet resande inom kollektivtrafiken ökat. Men ännu har man inte kommit upp på samma nivåer som innan pandemin.

– Vi ser ett nytt mönster som växer fram bland resande, till exempel jobbar fler på distans nu än tidigare, säger Mattias Näsström.

Drivmedelspriser påverkar

En faktor som gör att man kan nå tillbaka till samma nivåer som 2019 är de stigande drivmedelspriserna. Då det blir allt dyrare för privatpersoner att köra bil, men det kommer även bli dyrare för busstrafiken.

– Våra fordon drivs inte av fossila bränslen, men priserna kommer fortfarande öka fast inte lika mycket.

Det kan innebära ökade resepriser inom kollektivtrafiken. Men Östgötatrafiken ökade sina priser tidigare i år och därför kommer det troligtvis ske under nästa år.

– En prisökning i år är inte trolig om det inte sker något drastiskt, säger Mattias Näsström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.