Magnus Djerfsten är kulturmiljöspecialist på Trafikverket. Foto: SVT

Ostlänken – Sveriges största utgrävning?

Uppdaterad
Publicerad

Utgrävningarna i samband med järnvägsprojektet Ostlänken kan vara Sveriges största arkeologiska projekt någonsin.

– Det är en väldigt stor spridning. Allt från boplatser från äldsta stenåldern till lite nyare lämningar från kanske 17-1800-talet, berättar Magnus Djerfsten, kulturmiljöspecialist på Trafikverket.

När järnvägsprojektet Ostlänken ska byggas ingår det att Trafikverket måste se till så att arkeologiska utgrävningar görs. Eftersom Ostlänken är ett så omfattande projekt geografiskt så blir det enorma mängder fynd. Trafikverket tror att åtminstone 600 fornlämningar måste undersökas.

Norrköping

Fynden hamnar så småningom hos Historiska museet i Stockholm även om en del redan nu tillfälligt visas på Norrköpings stadsmuseum.

– Jag tycker det är oerhört spännande att få vara med om en sådan här resa, som kommer att ge oss otroligt mycket ny och värdefull kunskap om vår historia, säger Magnus Djerfsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet