Östnytt nominerade till två guldspadar

Uppdaterad
Publicerad

Östnytt/SVT Sörmland har nominerats till två guldspadar i kategorierna Lokal-TV och Riks-TV. Sammanlagt har SVT chans på sju stycken priser i årets Guldspadegala.

Det är för granskningarna av ”Dödsolyckan vid Hjulstabron” (Lokal-TV) och ”Den urspårade järnvägen” (Riks-TV) som Östnyttredaktionen nu har möjlighet att vinna guldspadar.

– Två nomineringar, en i lokal-tvklassen och en riks-tvklassen, det är fantastiskt! Det är väldigt bra journalistik i både granskningen av dödsolyckan vid Hjulstabron och i granskningen av järnvägsunderhållet och urspårningarna. Jag är glad och stolt över att få jobba med ett gäng väldigt duktiga journalister. Det här är ett fint kvitto på att vår satsning på mer egen journalistik och granskning gett resultat, säger redaktionschef Karoline S Norlander.

Att en redaktion blir nominerad i bägge kategorierna samma år har tidigare inte hänt, enligt uppgifter till Östnytt.

”Ett mycket framgångsrikt arbete”

Bakom de nu nominerade granskningarna ligger det mycket journalistiskt vardagsslit.

– De tre nominerade reportrarna Carl Larsson, Kjell Lundström och Oskar Jönsson har alla jobbat mycket envist och enträget med detta. Och redaktör Inge Jakobsson har arbetslett, spetsat och mejlsat granskningarna till det de blev till slut. Ett mycket framgångsrikt arbete, säger Karoline S Norlander.

Uppflyttad granskning

Östnytts granskning av järnvägen var inskickad som bidrag till kategorin Lokal-TV, men flyttades av juryn upp till kategorin Riks-TV.
I den kategorin har ingen redaktion utanför Stockholm och Göteborg ännu lyckats bli belönad med en guldspade.
Kanske Östnytt kan bli den första...

– Det är roligt att vi lyckats som redaktion. De här satsningarna kostar på redaktionellt och alla på redaktionen har bidragit på ett fantastiskt sätt. Alla känner nog en stor glädje och stolthet i att vi för andra året i rad blir nominerade. Östnytt har aldrig tidigare blivit det, säger redaktionschef Karoline S Norlander.

Reportrarna Kjell Lundström och Oskar Jönsson som gjort granskningen ”Den urspårade järnvägen” var även nominerade till en guldspade förra året då de gjorde ett gräv i den dolda kriminaliteten på rättspsyk.

SVT dominerar Riks-TV

Östnytt har hård konkurrens i den av SVT dominerade kategorin Riks-TV. Samtliga tre nominerade bidrag har SVT-redaktioner som avsändare.

SVT Dokumentär är nominerade med ”Dubbel bokföring” av Bosse Lindquist och Göran Ivemark. Kristina Lagerström och Johan Zachrisson Winberg på SVT Nyheter är nominerade med ”Skolfesten” och ”Skolmarknaden”.

”Många starka bidrag”

I kategorin Lokal-TV var det så många bra bidrag att guldspadejuryn var tvungen att ta till en extraordinär åtgärd.

– I år har även lokal-TV ovanligt många starka bidrag och därför har vi valt att nominera fyra bidrag istället för tre i den kategorin, säger Hanna Stjärne, sammankallade i guldspadejuryn.

SVT Sörmlands granskning ”Dödsolyckan vid Hjulstabron” gjordes av Carl Larsson och fick ett stort genomslag i andra medier, både inom och utanför Sveriges gränser.

Flera nomineringar till SVT

I kategorin Lokal-TV är också ”Olaglig kartläggning av hyresgäster” av Samir Bezzazi på SVT Västnytt och ”Svenska ödehus – guld i österled” av Sandy Hansson och Jesper Henke på SVT Hallandsnytt nominerade.

I kategorin Webb är SVT nominerade med ”Miljöpejl” av Helena Bengtsson, Linnea Heppling och Johan Zachrisson Winberg.

Läs mer om nomineringarna till årets guldspadar på Föreningen Grävande Journalisters sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer