Med den här lilla knappen kan hyresgäster tala om var de känner sig otrygga. Foto: SVT

Otrygga områden kartläggs med GPS-hjälp

Publicerad

Passerar du en plats där du tycker att det känns otryggt? Tryck på knappen och platsen blir registrerad. Så kommer det att gå till när Rikshem ska samla in information om sina bostadsområden.

Projektet kallas Trygghetskollen och pågår i Norrköping, Umeå, Helsingborg, Kalmar, Luleå och Västerås. Syftet är alltså att hitta de platser eller områden som gör att personer känner sig otrygga. Informationen ska bostadsbolaget sedan använda för att förbättra sina bostadsområden.

– Det är ju belysning som det oftast rör sig om, säger Mats Dahlin, fastighetschef på Rikshem i Norrköping. Men det kan ju vara andra saker också, det kan vara vägar som kan kännas lite otrygga.

Dessutom kan det handla om öde parkeringsplatser eller en så enkel sak som buskage som har fått växa sig för stora.

Till och med fredag denna vecka kan intresserade anmäla sig för att få delta i projektet. Kommer en person med så får man en liten, liten rund puck som vid ett knapptryck skickar iväg en signal med GPS-koordinater. Informationen sammanställs och bostadsbolaget får indikationer på vilka områden som upplevs som otrygga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.