• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Svartmunnad smörbult, funnen i Bråviken. Foto: Susanne Tärnlund/SLU

Svartmunnad smörbult breder ut sig runt Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Den svartmunnade smörbulten är en utländsk fiskart som konkurrerar med vissa av våra inhemska arter. I vårt område finns fisken i Bråviken och har även fått fäste runt Gotland där man konstaterar att den inte går att stoppa.

Vid bryggorna i fritidshamnen i Slite på östra Gotland har sex burar legat ett dygn i vattnet i väntan på att bli undersökta. Det bästa är om de är tomma menar biologen Mattias Andersson som undersöker innehållet i burarna.

– Vi fiskar i sex hamnar just nu och det finns säkert smörbult i fyra av dem, säger han.

Finns även i Bråviken

Den svartmunnade Smörbulten spreds från början med barlastvatten från fartyg från andra länder. Sedan tidigare är det känt att arten finns vid Blekingekusten, i Göteborg, Stockholms skärgård, i Bråviken utanför Kolmården och på Gotland. Där den får fäste så kan den konkurrera ut andra bottenlevande fiskarter, som till exempel flundran.

– Den konkurrerar framförallt om födan och den är vädigt effektiv på att äta blåmusslor som är stapelföda för flundran och för ett antal sjöfågelarter, säger Rolf Gydemo, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen.

Gott om smörbult i Visby

I Visby finns det rikligt med den nya fiskarten, även i Klintehamn.  Genom att kartlägga alla de större hamnarna så vill Länsstyrelsen få koll på hur fort den breder ut sig. Man kommer också att övervaka hur snabbt stammen växer. Just att övervaka är det enda man kan göra. Att få bort den går inte.

– Nej, inte som vi känner till idag. Vi har inga effektiva metoder, säger Rolf Gydemo.

Kommit för att stanna

I Slite fick blev det ett positivt resultat av provfiskningen, samtliga burar var tomma, sånär som på en mört.

– Just här där vi står har vi inte fått någon svartmunnad smörbult. Men i Cementas hamn här bredvid och i gästhamnen lite längre söderut har vi fått, säger Mattias Andersson och konstaterar att detta innebär att den nya arten kommit för att stanna.

– Det tror jag. tyvärr, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer