Visst är den vacker blåklinten, men den är samtidigt ett åkerogräs som skapar problem för lantbrukarna.
– Den är inte så mycket att eftersträva om du frågar mig. Men som ekobonde får man acceptera att det blommar i diverse olika färger. Men riktigt så här mycket som det är i år är i det mesta laget, säger Pelle Wendler lantbrukare på Juby Källgård i närheten av Linghem.
Ett av de värsta ogräsen
Att det finns blåklint i hans åkrar är inget ovanligt, men i år är det mer än vanligt. Som hos många andra ekologiska lantbrukare.
– En lång höst och en mild vinter har gynnat blåklinten. Den är ett av de värsta ogräsen vi har ur skördeminskningssynpunkt, säger Per Ståhl som är rådgivare på Hushållningssällskapet.
Blåklinten stjäl näring från grödan och skörden blir mindre. Pelle Wendler har försökt att få bort en del mekaniskt med en tistelskärare tidigare i somars.
– Jag fick ju inte direkt bort allt. Men vem vet hur det sett ut om vi inte hade kört. Då hade det varit ännu värre, säger Pelle Wendler och blickar ut över sitt vetefält som blommar i blått, vitt och rosa.
Gynnar biologiska mångfalden
Som ekologisk lantbrukare får man acceptera mer åkerogräs eftersom marken inte besprutas.
Och särskilt blått är det i Östergötland för här är andelen ekologisk jordbruksmark hög. 22,6 procent jämfört med riksgenomsnittet som ligger på 16,5%, enligt siffror från Jordbruksverket.
Men även om blåklinten är ett otyg för Pelle Wendler så tycker han ändå att den för gott med sig.
– Jo, men det surrar gott. Det är mycket bin och fjärilar som trivs. Den gynnar ju den biologiska mångfalden, helt klart!