Foto: Kristian Åkergren/SVT

Över 100 villainbrott under julhelgen hittills

Uppdaterad
Publicerad

En våg av inbrott har drabbat bortresta människor under julafton. Över 100 anmälningar har kommit in. I Mjölby blev fem hem uppbrutna inom loppet av en timme. – Vi befarar att det kommer öka när fler kommer hem och upptäcker inbrotten, säger polisen Thomas Agnevik.

I polisregion Väst, som omfattar Västra Götaland och Halland, har man under julafton fram till efter lunch på juldagen fått in 35 anmälningar om bostadsinbrott – hittills.

Halland sticker ut med 12 anmälningar. Länet är känt för att ha många inbrott utförda av rumänska ligor som åker runt i bilar, enligt Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

– Det är nästan alltid villor där man tagit sig in på baksidan på huset eller via någon källaringång, säger Fuxborg.

Siffran kommer troligen att stiga under kvällen och i morgon när människor kommer hem och upptäcker sönderslagna fönster eller uppbrutna dörrar, tror han.

– Jag vet att vi redan gjort brottsplatsundersökningar. Men det är svårt att få fast någon om vi inte får tips om något registreringsnummer eller så, säger Thomas Fuxborg.

”Egentligen förväntat”

I polisregion Öst, som omfattar Östergötland, Sörmland och Jönköping, har sju bostadsinbrott anmälts under julaftonsdygnet fram till mitt på juldagen. I Mjölby blev fem hem inom en radie på fem kilometer utsatta inom loppet av en timme.

Det är egentligen förväntat och vi har uppmanat allmänheten att tänka på risken för inbrott. Många hus står tomma och det är mörkt ute, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i region Öst.

I Stockholmsregionen har mellan 30 och 35 anmälningar kommit in, vilket inte är något som sticker ut enligt polisen. I polisregion Syd, vilket är Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne, har 38 anmälningar upprättats.

”Har något samband”

Enligt Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl i polisregion Bergslagen, har fyra inbrott skett under julafton – där bland annat fönster har brutits upp och datorer stulits.

I region Mitt har mellan fem och tio inbrott anmälts i Gävleborg och Uppsala, och fyra i Västmanland.

– De har något samband, säger Ivan Åslund, polisens presstalesperson i region Mitt.

Men inbrott kan ha skett dagarna före julafton, då många är reser bort tidigare. Räknat från två dagar före julafton har 16 bostadsinbrott anmälts i Västmanland.

I polisregion Nord, som omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har människor varit förskonade och inga anmälningar finns upprättade hittills.

Fakta: Här sker flest bostadsinbrott

De tio mest inbrottsdrabbade kommunerna under första halvåret 2017. Första halvåret 2016 inom parentes.

1. Stockholm 1 456 (1101)

2. Göteborg 613 (845)

3. Malmö 494 (591)

4. Lund/Helsingborg 189 (200, 308)

5. Järfälla 178 (76)

6. Botkyrka 177 (158)

7. Södertälje, Örebro 159 (165, 151)

8. Sollentuna 151 (78)

9. Nacka, Uppsala 146 (101, 115)

10. Huddinge 126 (172)

Källa: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.