Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Cato, projektledare vid Arbetsmiljöverket ser allvarligt på mängden anmälningar om bristerna i arbetsmiljön på sjukhusen i landet Foto: Arbetsmiljöverket och TT bild

Efter personalflykt – nationell granskning av akutsjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Vrinnevisjukhuset i Norrköping, Universitetssjukhuset i Linköping, Lasarettet i Motala och Lasarettet i Visby ingår i den nationella insatsen som ska granska sjukhusen inifrån efter anmälningar om personalflykt och hög arbetsbelastning.

Hittills i år har Arbetsmiljöverket fått in över 150 anmälningar från bland annat skyddsombud på sjukhus i landet. Hör Malin Cato, projektansvarig för insatsen vid Arbetsmiljöverket om vad bland annat personal larmar om i klippet ovan.

SVT Nyheter Öst berättade igår om de ökande väntetiderna på akutmottagningarna för besök till läkare. Idag meddelar Arbetsmiljöverket via ett pressmeddelande att arbetsmiljön på 70 akutsjukhus i landet nu ska granskas.

”Viktigt bli medveten om den stora problematiken”

– Vi kommer i huvudsak titta på den organisatoriska arbetsmiljön. Det handlar om att det behöver finnas tillräckliga resurser för att leva upp till de krav som de arbetade har inom vården att de går att genomföra, säger Malin Cato.

Vad hoppas du granskningen ska ge?

– Jag hoppas vi får en heltäckande bild av hur det faktiskt ser ut på alla de här sjukhusen. Vi har ju som mål att inspektera alla akutsjukhusen i Sverige. Vi hoppas också att det ska kunna lyftas upp på högre nivå. Att man blir medveten om att det är en stor problematik som inte bara rör enskilda, säger Malin Cato, projektledare Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.