Över 30 misstänkta i gotländskt kokainmål – ingen dömd

Uppdaterad
Publicerad

Ingen har dömts och bara var tredje misstänkt har åtalats i den så kallade Kokainligan på Gotland. Det var i maj 2017 som polis slog till mot narkotikaförsäljning i Visby, skriver Gotlands Allehanda.

Händelserna utspelade sig i maj för två år sedan och polisen har hört 30 misstänkta samt spårat betalningar på drygt 470 000 kronor. Men ännu är ingen dömd, skriver tidningen.

Den gotländska polisen hade fått förstärkning av en narkotikagrupp från Stockholm för att utreda narkotikaaffärer på ön. Spaningarna ledde till flera gripanden och husrannsakningar. Förundersökningen pågick i över ett år. Enligt en polis som arbetat med ärendena så var det med gotländska mått ”ett väldigt omfattande ärende”.

Ja, hela historien är omfattande och finns att läsa via länken ovan. Av alla som förekommit i polisens utredning är endast en tredjedel åtalade och någon rättegång är inte planerad.

Fakta om granskningen

#kokaingranskning är ett samarbete mellan flera redaktioner runt om i Sverige där kokainets ökning och effekter på svenska samhället i stort och enskilda individer skildras på olika sätt.

Projektet görs tillsammans med medieinstitutet Fojo. Det är också en del Gräv 2019, seminariet för grävande journalistik, som arrangeras i Kalmar den 5–6 april. Initiativet kommer från arrangörerna av Gräv 2019.

Följande redaktioner har ingått:

  • SVT Nyheter
  • Gotlands Allehanda
  • Västerbottens-Kuriren
  • SVT Nyheter Öst
  • SVT Nyheter Halland
  • Barometern
  • Oskarshamns-Tidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kokainvågen

Mer i ämnet