Överraskande fynd vid Hörsalen

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en bit av Norrköpings historia håller på att falla på plats. Vid ombyggnationen av Hörsalsparken har arekologerna hittat två nya murar som troligen är från medeltiden.

Just nu pågår en stor renovering av Hörsalsparken i Norrköping, den övre delen håller på att bli färdig. Det som återstår är det hörn där en trappa ska byggas ner mot Repslagaregatan och Gamla torget; som ska knyta ihop Knäppingsborg med Hörsalsparken.

Och det är i det hörnet som arkeologerna hittat en ny pusselbit till Norrköpings historia.

– Vi kände till en mer sentida mur på platsen, men nu har vi hittat betydligt äldre murar under den som vi inte visste om. En av murarna är såpass kraftig att den förmodligen har utgjort någon form av husgrund. Det som är spännande är att vi hittills inte har hittat huset på några kartor, inte ens på äldre, säger arkeologkonsulten Åsa Berger.

Har även hittat skelett och mynt

En kvalificerad gissning är att murarna utgör grunden till en kyrka, eller flera, eftersom de är från olika tidsepkoker. Arkeologerna har även hittat mynt från drottning Krisitnas tid, daterade 1634, och några intakta gravar med hela skelett.

– Att det skulle dyka upp benrester på platsen kände vi till, eftersom det är en gammal kyrkogård, men platsen vi gräver på nu är ombyggd och uppgrävd så många gånger i historien, att det ändå är fantastiskt med så välbevarade fynd. Och murarna är verkligen en överraskning. Det ger en spännande ledtråd till Norrköpings historia, fortsätter Åsa Berger.

Passa på om ni vill se murarna

Men som det ser ut nu kommer det inte att göra så länge till. Utgrävningarna ska vara klara under sommaren och sedan ska trappan anläggas.

– Man kommer inte kunna ha murana framme så att det syns, för då vittrar de sönder. Så de kommer att täckas över, men jag hoppas att det kommer att bli informationsskyltar om platsen och vad vi kommer att komma fram till, säger Åsa Berger. 

Så om ni vill se murarna ”live” gäller det att passa på under sommaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.