Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer vi någonsin mer att kunna åka ”Den stora turen”? SMHIs Anna Eklund om isarnas framtid. Häng med ut på isarna här i klippet. Foto: Christian Zetterdahl/ SVT

Oviss framtid för skridskoisarna – förändrat klimat ger mildare vintrar

Uppdaterad
Publicerad

Senaste gången det var möjligt att åka ”Den stora turen” på Vättern var 2011. Trots att perioderna med is blir kortare så har årets kyliga vinter väckt hopp om fler skridskoturer ute på sjön. Enligt Anna Eklund, hydrolog på SMHI, ser förutsättningarna för en rejäl isläggning på Vättern goda ut i nuläget.

Att åka från Vätterns norra skärgård ner till Jönköping, eller tvärtom, kallas i skridskokretsar för ”Den stora turen”.

– Vättern är ju speciell genom att den är så djup, så det tar lång tid för vattnet att kylas ner, säger Anna Eklund, hydrolog på SMHI.

Klimatförändringen är påtaglig

Statistiken visar tydligt hur det har blivit fler milda vintrar.

Det är mellan 20–30 färre dagar varje år med is den senaste 30-årsperioden mot på 60-, 70- och 80-talet då isen låg 3,5 månader. Nu är det en minskning till ungefär 2,5 månads isläggning.

– Och det blir också vanligare att vi får vintrar där det inte blir någon is alls på sjöar i södra Sverige. Förut var det väldigt ovanligt.

Förändringen fortsätter i samma takt

– Det beror på hur stora utsläppen av växthusgaser blir framöver, men man kan tänka sig att dagar med is minskar med en månad för varje 30-årsperiod, säger Anna Eklund.

Om de framtida utsikter för Vättern och isar på andra sjöar i södra Sverige hör du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.