Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Övning med Nato skapar protester

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som försvarsövningen Aurora nu inleds så samlar också motståndarna till övningen sina styrkor. På Gotland kommer en manifestation att hållas i helgen – framförallt mot att Nato-länder får delta.

Sten Sandberg i Visby är initiativtagare till det nätverk som bildats på ön som kallas ”Nätverket mot nato på Gotland”. Deltagarna, där bland annat miljöpartiet, vänsterpartiet, och Fi på Gotland ingår, är kritiska mot övningen Aurora.

– Vi tycker att Aurora, som är en övning som man gör tillsammans med Natomedlemmar, försämrar säkerhetsläget i Östersjön, säger Sten Sandberg.

Sverige och åtta andra länder är med i övningen Aurora 17.

Cirka 20.000 personer är med i övningen. Förutom Sverige så deltar åtta andra länder, däribland natomedlemmarna Danmark och USA.

– De allra flesta i nätverket är för ett försvar, de allra flesta förstår att man måste öva. Men vi tycker att det är att provocera våra grannar att öva tillsammans med kärnvapenmakten Nato.

Men samtidigt så pågår ju den ryska övningen Zapad, där kärnvapen finns med i bilden, hur ser ni på det?

– Vi har inte diskuterat den frågan. Men det är en övning som den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE håller ögonen på med observatörer. Jag antar att de har observatörer även under Aurora, säger Sten Sandberg.

Sten Sandberg, initiativtagare till "Nätverket mot Nato på Gotland".

Manifestation i Visby

På lördag anordnar nätverket en manifestation på Östercentrum i Visby. Sten Sandberg tror att även att andra tillresta personer kommer att visa sitt motstånd under tiden som övningen pågår.

– En del av oss har blivit uppvaktade av andra, som inte är med i nätverket, som säger att de tänker komma hit. Men jag vet inte vad de tänker göra, säger Sten.

SVT PLAY: Övning med NATO skapar protester

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aurora 17

Mer i ämnet