På Gotland erbjuds alla ukrainska flyktingar samma vård

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdsregionerna i Sverige har olika syn på vilken vård som ukrainska flyktingar ska ha rätt till. Vissa ger bara kostnadsfri vård till de som har registrerats som flyktingar, medan andra – som Gotland – ger till alla, registrerade eller ej.

– Vi har beslutat att ta hand om samtliga flyktingar som kommer från Ukraina, dels de som som ansökt enligt massflyktsdirektivet, men även de som är här som ”turister”, säger Eva Borin, beredskapsläkare vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen inom Region Gotland.

Med turister i det här fallet menas de ukrainare som inte ännu registrerats som flyktingar. Men på Gotland kommer även de att få tillgång till det som kallas ”vård som inte kan anstå”.

Gotland

I Östergötland får dom som inte registerats som flyktingar betala den kostnad för vården som gäller för icke-EU-medborgare.

Hör mer om vilken vård det handlar om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet