Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar dietisten Christin Anderhov Eriksson mer om att övervikt och fetma har ökat hos barn. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Pandemins effekter: Övervikt och fetma ökade hos små barn

Publicerad

Fetma hos små barn ökade under covid-19-pandemin. Det visar en ny studie från Uppsala universitet. Samtidigt visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten att förekomsten av övervikt och fetma ökar ju äldre barnen blir.

– Under pandemin hölls många barn hemma och rörde sig inte på samma sätt. Det tillsammans med sämre matvanor kan vara bidragande orsaker, säger Christin Anderhov Eriksson, legitimerad dietist på barnhälsovården i Östergötland.

”Ökar ju äldre barnen blir”

I den nationella studien från Uppsala universitet ingick över 200 000 fyraåringar och 2018 fanns 514 överviktiga barn i Östergötland. Två år senare hade samma åldersgrupp ökat till 727 stycken.   

– Vi ser också att övervikt och fetma ökar ju äldre barnen blir. Tittar vi på 6-9 åringar så är över 20 procent överviktiga idag, säger Christin Anderhov Eriksson.

Höga matpriser kan ge sämre matvanor

Nu finns det en oro att den negativa utvecklingen fortsätter, inte minst på grund av de höga matpriserna, menar Christin Anderhov Eriksson – som också lyfter vikten av att prata om problemet.

– Vi ser att obesitas, fetma, har stor påverkan hos barnens framtida hälsa och jag upplever tyvärr att det finns en rädsla att prata om vikt med barn. Det handlar inte bara om utseende, det handlar faktiskt om att hålla kroppen frisk och stark och ha en god hälsa, säger hon.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.