Simon Helmér framför bygge av 85 nya studentbostäder Foto: Ulf Persson/SVT

Pandemin gör bostadsmarknaden osäker för studenter

Uppdaterad
Publicerad

Nionde juli kommer antagningsbeskeden från högskolor och universitet och då kan det bli dags för blivande studenter att söka boende. I år innehåller prognosen från Studentbostäder i Linköping många olika osäkra faktorer pga coronapandemin.

– Under våren hade vi något mer vakanta bostäder än vanligt. Samtidigt ser vi nu att vi har något färre uppsagda bostäder. Så vår bedömning är att det blir lite tuffare till terminsstart, men sett till hela året kommer det att bli ungefär som vanligt, säger Simon Helmér vd Studentbostäder AB.

Osäkert kring utländska studenter

Av Linköpings nära 30 000 studenter bor ca 25% hos Studentbostäder AB. Den största osäkerhetsfaktorn för bolaget med ca 4 200 studentbostäder är hur många utländska studenter som kommer till universitet under pågående pandemi. Läsåret 2018/19 hade Linköpings universitet totalt 2400 inresta utländska studenter, enligt Universitetkanslerämbetet.

– I vår dialog med universitetet så bedömer de att utländska studenter kommer att komma hit i viss utsträckning, säger Simon Helmér.

Hör mer i klippet vad som påverkar bostadssituationen för studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.