”Det var i nioårsåldern det tände till när jag satt och övade på en Metallica-låt och Ludwig hörde.” Videon är från februari 2019 när vi besökte barndomshemmet. Foto: TT/ DANNY MOLOSHOK / SVT

Pappa Tomas: ”Jag kände en sådan otrolig glädje”

Uppdaterad
Publicerad

Kompositören Ludwig Göransson från Linköping prisades med en Oscar för musiken till filmen Black Panther vid den stora Oscarsgalan inatt.

En som var minst lika stolt för priset var pappa Tomas Göransson.

Nere i källaren i barndomshemmet i Linköping hänger gitarrerna i rad på väggen. Här satt Ludwig i flera timmar varje dag och övade på Metallicas mest kända låtar.

– Jag märkte tidigt att han redan vid 6-7 års-ålder hade en otrolig bra motorik. Han kunde också memorera väldigt snabbt när vi ”plankade” långa solon, så allting gick jättefort att lära sig för honom, säger pappa Tomas Göransson.

Linköping

Vad tänkte du då?

– Jag var så imponerad av Ludwig. Jag tyckte det var jättekul. Det sporrade mig också som musiklärare att kopiera solon som jag sen försökte lära ut till eleverna på skolan. Vi spelade också mycket tillsammans – så vi var som bästa kompisarna här nere här i källaren, säger Tomas Göransson.

Tomas Göransson visar musikrummet i källaren där han och sonen Ludwig övade mycket tillsammans. Foto: SVT

Ludwig vinner en Oscar

Hemma i soffan följdes Oscarsgalan med stor spänning.

– Ja, det blev mer och mer nervöst ju närmare vi kom Ludwigs nominering. Och när han sedan vann – ja, det var helt fantastiskt. Det var länge sedan jag kände en sådan otrolig glädje, säger Tomas Göransson.           

Hör i klippet ovan hur pappa Tomas Göransson ska firas sonens Oscarspris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet