Ludwig Göransson tillsammans med sina föräldrar Tomas och Maria. ”Man blir väldigt stolt förstås och många minnen dyker upp. Det var i nioårsåldern det tände till, när jag satt hemma och övade på en Metallica-låt”, berättar Tomas Göransson. Foto: Privat

Pappan: ”Jag ringde Ludwig fem i morse och gratulerade”

Uppdaterad
Publicerad

Glädjen är stor hemma i kompositören Ludwig Göranssons barndomshem i Linköping. – Jag var uppe tidigt och såg att han vunnit. Han var jätteglad förstås, men hade inte sett själva utdelningen. Han fick reda på det av en kompis, säger pappa Tomas Göransson som lärde Ludwig spela gitarr i familjens källare.

För drygt ett år sedan träffade vi Ludwig Göranssons pappa Tomas i barndomshemmet och han visade gitarrerna som Ludwig lärde sig spela på. Se mer i videon här ovanför.

Då hade Ludwig vunnit en Oscar för musiken till filmen Black Panther. I natt vann han en Emmy för originalmusiken till ”Star wars”-serien ”The Mandalorian”.

– Jag var uppe klockan fem i morse och såg att han hade vunnit så jag ringde och gratulerade. Han var jätteglad förstås, men hade inte bevakat det så noga eftersom han är mitt uppe i inspelningen av ”The Mandalorian 2”. Han hade fått reda på det av en kompis som ringde och berättade, säger Tomas Göransson.

”Det blir kanske en bakelse – och champagne”

När vi besökte barndomshemmet för ett år sedan skulle föräldrarna fira med en semla.

– Nu får det väl kanske bli en bakelse. Och lite champagne. Vi har en flaska liggande här.

Det är mycket minnen som dyker upp vid ett sådant här tillfälle, berättar Tomas Gustavsson.

”Ett starkt ögonblick”

– Det var i 9-årsåldern som det tände till. Jag var musiklärare då i den kommunala musikskolan och övade på Metallica-låten ”Enter Sandman” hemma, för att kunna spela med en elev. Ludwig hörde mig öva på den där tuffa låten och tände till. Det var så starkt det ögonblicket.

Se intervjun med pappan som vi gjorde för ett år sedan i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.