Patienter kan tvingas resa för vård

Publicerad

De östgötska sjukhusen tvingas öka sitt samarbete under sommaren för att klara semesterperioden. Lägre bemanning kan ge ökade väntetider. Patienter kan därför få vård på annat sjukhus än det närmaste.

Inför sommaren är läget i sjukvården ansträngt, skriver Region Östergötland i ett pressmeddelande. Det gäller framför allt Universitetssjukhuset i Linköping som i år har färre vårdplatser än förra sommaren.

Lasarettet i Motala har däremot något fler vårdplatser i år och på Vrinnevisjukhuset i Norrköping är läget oförändrat.

”Väntetiderna kan bli längre”

– Alla patienter tas om hand, men väntetiderna kan bli längre och patienter med störst behov får vård först, säger Ditte Pehrsson Lindell, tillförordnad regiondirektör i pressmeddelandet.

Daglig styrning av representanter för sjukhusen samt närsjukvården i Finspång ska fördela vårdplatserna. Resultatet kan bli att patienter därför hamnar på ett annat sjukhus än det närmaste.

Även vissa vårdcentraler i länet kommer minska sin verksamhet och tvingas samarbeta med andra vårdcentraler.

Mer information finns på regionens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.