Brist på poliser – pedofiler går fria

Uppdaterad
Publicerad

Många pedofiler som begår sexövergrepp och våldtäkter på barn i Östergötland klarar sig undan med lindriga straff eller inga straff alls. Detta trots att polisen kan spåra både offer och förövare. Orsaken är brist på IT-forensiker.

– Blir det bara ett innehav av barnpornografi så är det för att vi inom polisen har väntat för länge med att utreda det, säger utredaren Jörgen Skarin.

Han är en av två barnporrsutredare på polisen i Norrköping. Nästan dagligen går han igenom beslag av bilder och filmer för att identifiera barnporr. Ofta hittar han ännu värre brott, så som våldtäkt mot barn.

Men även om utredarna kan identifiera både offer och förövare, så slutar barnporrutredningar ofta med bara böter för barnporrinnehav. Förövarna till de grövre brotten går fria.

Orsaken är att det råder brist på så kallade IT-forensiker. De tekniker som ska plocka ut barnporren ur beslagtagna datorer är överhopade med jobb från andra brott.

Utredning har legat sedan 2009

Så barnporren får vänta – ibland för länge.

– Att vi då ska kunna spåra de barnen är näst intill omöjligt. Det har gått för lång tid. Vi har dödat ärendet helt enkelt genom att låta det ligga, säger Jörgen Skarin.

I Östergötland finns idag sex barnporrutredningar som legat i flera år, varav ett från 2009. I Sörmland har man ett sådant beslag.

Ska polisen kunna spåra offer och förövare via datorernas IP-adresser så måste utredarna hinna analysera bilder och filmer inom sex eller helst tre månader. Sedan raderar bredbandsoperatörerna registren över trafiken på nätet.

Chefsåklagaren kräver bättring

Nu har chefsåklagaren i Linköping krävt större skyndsamhet av polisen.

– Det är ett viktigt arbete och angeläget att man finner de här grövre brotten när man arbetar med de andra ärendena, säger Björn Lidö, biträdande operativ chef vid Östgötapolisen.

Är det olyckligt att de här ärendena har blivit liggande?

– Ja, det är definitivt olyckligt. Det har varit en ansträngd situation, som jag bedömer att vi förhoppningsvis har i huvudsak bakom oss nu, säger Björn Lidö.

Polisen i Östergötland har nu anställt ytterligare två IT-forensiker och ska omorganisera arbetet för att snabba på barnporrutredningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.