Skäggetorpsskolan läggs inte ner för att skolan är dålig, betonar Sandra Wahlström, som är projektledare för själva flytten av elever och personal. ”Det finns väldigt väldigt duktiga lärare på Skäggetorpsskolan.” Men vart tar de lärarna nu vägen? Och har de mottagande skolorna verkligen samma höga kompetens? Hör mer om det i videon. Foto: Ulf Persson, SVT

”Personalens kunskap måste föras över till resten av kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Skäggetorpsskolans personal har stor kompetens och erfarenhet att jobba med elever med annan språklig bakgrund. Det är inte säkert att den kunskapen finns på de skolor där Skäggetorps elever hamnar efter nedläggningen, enligt projektledaren Sandra Wahlström.

– Men så länge vi har kompetensen i kommunen så finns ju alla förutsättningar att ordna det.

Fler elever ska bli behöriga till gymnasiet. Det är huvudskälet till att Skäggetorpsskolan i Linköping ska läggas ner. På skolan finns en hög andel elever med annan språklig bakgrund.

”Väldigt duktiga lärare”

Det handlar inte om att skolan på något sätt är dålig, betonar Sandra Wahlström, som är projektledare för själva flytten av elever och personal.

– Det finns väldigt väldigt duktiga lärare på Skäggetorpsskolan.

Varför skulle behörigheten då bli bättre på en annan skola?

– Därför att eleverna då omges av det svenska språket. På Skäggetorpsskolan pratas det väldigt många språk och då kanske eleverna inte väljer svenska dagligen, säger Sandra Wahlström.

Finns kompetensen?

På Skäggetorpsskolan har personalen stor kompetens och erfarenhet av att jobba med elever som inte kan så mycket svenska.

Finns den kompetensen på de mottagande skolorna?

– Nej, det är inte säkert att det gör. Den kunskapen ska föras över från lärarna på Skäggetorpsskolan. Och de lärarna ska också spridas i Linköping till andra skolor.

Var hamnar lärarna?

Kommer Skäggetorpsskolans lärare att hamna på de skolor som tar emot elever från Skäggetorp?

– Nej det är inte säkert. Eleverna splittras ju, så vilka elever ska de följa?

Samtidigt är alla skolor skyldiga att se till att de har den kompetens som krävs för att stödja elever med annan språklig bakgrund, betonar Sandra Wahlström.

– Och så länge vi har kompetensen i kommunen så finns ju alla förutsättningar att ordna det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.