Piloten Fredrik Krusare berättar om hur coronapandemin tvingat fram ett karriärsbyte. Foto: SVT

Mer än hälften av pilotjobben borta – Fredrik skolar om sig till grävmaskinist

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Krusare i Visby är en av alla de som har förlorat jobbet under coronapandemin. Efter att ha arbetat som pilot i flera år satsar han nu på att bli grävmaskinist.

En av de branscher som drabbats hårt av coronpandemin är flygbranshen. Enligt fackorganisationen Svensk pilotförening har 900 av de cirka 1 600 pilotjobb som fanns innan pandemin försvunnit. Vissa piloter har nu valt att byta karriär.

Fredrik Krusare har varit kommersiell flygplanspilot sedan 2006. Han går nu en utbildning till anläggningsmaskinförare. Förhoppningen är att få jobb som grävmaskinist.

Gotland

– Det är blandade känslor. Det är tråkigt att sluta flyga. Men samtidigt är jag väldigt glad för det här. Det är skönt att komma igång att studera i en bransch som har goda framtidsutsikter när det gäller jobb, säger han.

Hör Fredrik berätta mer om sitt byte av karriär i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet