Foto: TT

Pippi-fans samlade in 390 000 till underbetald skådespelartrio

Uppdaterad
Publicerad

Inger Nilsson, som spelade Pippi Långstrump, visste att filmerna var populära i Nederländerna. Men riktigt så populära hade hon inte anat. När en insamling startade genererade den snabbt hundratusentals kronor.

– Jag har nog inte riktigt kunnat ta in det än, säger hon.

Det började med en intervju i en nederländsk tidning. Där framgick det bland annat att skådespelarna som spelade Pippi, Annika och Tommy i filmerna om Pippi Långstrump visserligen fick betalt, men inte på långa vägar i nivå med filmernas popularitet genom åren.

En insamling startades för att visa skådespelarna tacksamhet – i efterhand. Uppmaningen: ”Om du gillar filmerna, skänk en euro.”

Och gensvaret blev betydligt större än de som startade insamlingen hade kunnat ana.

När insamlingen för den underbetalda skådespelartrion Inger Nilsson, Pär Sundberg och Maria Persson var avslutad hade 3 208 givare samlat ihop drygt 390 000 kronor.

I videon kan du höra Inger Nilsson berätta hur det gick när hon åkte till Nederländerna för att träffa fansen och hur hon reagerade när hon fick beskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.