Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Vindkraftpark utanför Rejmyre blir inte av

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Eolus Vind AB går inte vidare med sina planer på tolv vindkraftverk i Rejmyre, Finspångs kommun. Det bekräftar företaget för SVT Öst.

Totalt handlade det om två avgränsade områden där det planerades byggas sex stycken vindkraftverk vardera. Enligt en tidigare ansökan skulle vindkraftverken mäta 250 meter över marken och i våras fick de ok från Försvarsmakten för sina planer.

Men nu meddelar Eolus Vind AB att planerna inte blir av.

– Vi tittar på många olika platser runt om på de marknader vi är aktiva. Här är det så att Holmen äger marken och i det här fallet har även de en projekteringsverksamhet. Så det handlar om att de inte ville att några andra kommer in i det här läget, säger Johan Hammarkvist, kommunikationschef vid Eolus Vind AB.

Enligt Hammarkvist såg företaget aldrig planerna som ett projekt.

– Det var i tidig fas och vi påbörjade aldrig en formell projektverksamhet. Vi tittade på ett område och valde sedan att inte gå vidare, utan fokuserar istället på andra områden, säger han.

”Väldigt tacknämligt”

Rättvisa vindar Norra Östergötland är en förening som arbetar för att förhindra etablering av vindkraft som enligt dem påverkar människors livsmiljöer och landskapet negativt. De har inte aktivt jobbat mot etableringen i Rejmyre, men ser positivt på att planerna inte blir av.

– Allmänt är det många etableringsförslag som ligger i Finspångs kommun. Det är väldigt tacknämligt att man tar sitt förnuft till fånga och inte gör någon etablering där. Det är bra för de boende och bra för miljön, säger Per-Olov Strandberg som är ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet