Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar advokat Harri Keränen, som företräder 23-åringen, dagens dom. Foto: polisen

Bombliga i Norrköping döms – samtliga får fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Fem män döms nu efter flera händelser där odetonerade bomber placerats och för en faktisk sprängning. Bakgrunden tros vara en konflikt mellan två gäng i Norrköping . Samtliga döms till fängelsestraff av Norrköpings tingsrätt.

Anna Hjorth är åklagare i ärendet.

– Jag har bara hunnit läsa domen väldigt snabbt hittills, men tingsrätten har dömt samtliga till relativt långa fängelsestraff. Sedan anser rätten att vissa rubriceringar inte gått att styrka, men det är en ganska omfattande dom som nog behöver några genomläsningar, säger hon.

Våldsvågen i Norrköping

Anna Hjorth yrkade på högre straff för flera av männen än de dömdes till.

– De har alla fått lite olika påföljder och man har tagit hänsyn till bland annat asperationsprincipen, men det stämmer att jag hade yrkat på högre straff och jag får se om det kan vara skäl till att överklaga domen, säger hon.

Anna Kajsa Stranding företräder 27-åringen.

– Vi har inte hunnit gå igenom det noggrant ännu. Att han döms för det ena och inte det andra baseras på olika bedömningar. Det tingsrätten menar är dock att min klient trots avsaknad av någon som helst kontakt med bomben kan dömas som medgärningsman vilket är en felaktig slutsats och det är inte styrkt menar vi, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter Öst.

Bomber i bilhallar

De flesta av händelserna utspelade sig under förra sommaren – när Norrköping drabbades av en eskalerande våldsvåg där flera allvarliga brott avlöste varandra under kort tid. Det handlar bland annat om två odetonerade bomber som placerades vid bilhallar – och ett planerat attentat som avbröts i stadsdelen Lindö, efter att boende slagit larm.

Gängkonflikt i Norrköping

Enligt polisens underättelsetjänst är händelserna troligen en konflikt mellan det Hageby/Navestad-baserade ”Kalo”-nätverket och ett kriminellt nätverk från Marielund. Konflikten handlar troligen i grunden om narkotikamarknaden i Norrköping – och samtliga planerade sprängningar riktades enligt polisen mot medlemmar i Marielundsgänget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kriminalkommissarie Jan Staaf mer om bombligans tillvägagångssätt. Foto: Polisen / Axel Brantemo/SVT Foto: Polisen / Axel Brantemo/SVT

Här är straffen:

27-åringen : Fängelse i två år och sex månader.

60-åringen: Fängelse i fem år.

20-åringen: Fängelse i tre år.

22-åringen: Fängelse i fem år och sex månader.

23-åringen: Fängelse i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet