Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polis glömde tjänstevapen på toaletten

Uppdaterad
Publicerad

En polis från Stockholm glömde sitt tjänstevapen på en restaurangtoalett i Östergötland. Hon föreslås nu få avdrag på lönen.

Det var vid ett restaurangbesök i Ödeshög i november som den nu berörda polisen glömde sitt tjänstevapen på toaletten. Enligt en utredning som Polisregion Stockholm gjort ska kvinnan då ha lagt vapnet på en sanitetslåda.

Under tiden fick polisen ett samtal från sin dotter som glömt sina hemnycklar varpå polisen blev stressad och skyndade hemåt mot Stockholm där hon bor och arbetar. Det var först i garaget som hon upptäckte att vapnet saknades. På restaurangen hade vapnet snabbt hittats av en kund och omhändertagits av personalen.

Förundersökningen nedlagd

Kvinnan blev till en början delgiven misstanke om tjänstefel, men den förundersökningen lades ned av åklagare som menar att polisen inte anses ha agerat vid myndighetsutövning.

Däremot gjordes en arbetsrättslig utredning och Polisregion Stockholm menar att kvinnan varit oaktsamhet och att felet inte kan betraktas som ringa. De förslår därför löneavdrag som påföljd. Det är nu upp till polisens personalansvarsnämnd att avgöra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.