Foto: Axel Brantemo/SVT

Krypterad chatt hackades – hjälper polisen i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Grovt kriminella i hela Europa har använt sig av krypteringsverktyget Encrochat för att diskutera sina brottsplaner. Men fransk polis har nu lyckats hacka sig in i systemet – något som gett material som även kommit polisen i Östergötland till del.

– Det här brottsverktyget är en form av telefoner som varit krypterade och nyttjats i hela Europa. Även polisregion Öst har fått ta del av den här trafiken som Europol och fransk polis säkrat under våren, säger Jan Staaf, chefsutredare.

Viktigt för polisen

Enligt honom är den här typen av internationella samarbeten väldigt viktiga för polisens arbete.

– Det är alltid viktigt och vi är väldigt glada att Europol kunde knäcka det här verktyget, så brottsligheten kan attackeras på alla fronter, säger Jan Staaf.

Hackandet av kommunikationsnätverket har redan lett till att flera personer inom den organiserade brottsligheten i Sverige kunnat gripas.

Få reda på mer om hur hackningen av Encrochat påverkar polisens arbete i Östergötland i klippet ovan.

Encrochat

  • Encrochat var en europeiskt kommunikations- och servertjänst. Mellan mars och juni 2020 lyckades polisen infiltrera nätverket eftersom det sades användes av grovt kriminella organisationer. I juni meddelade företaget att man lägger ned verksamheten med anledning av polisinsatsen.
  • När tjänsten stängde hade den runt 60 000 användare. Enligt BBC har hackandet av tjänsten lett till runt 800 gripanden runt om i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.