Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: August Askbom/SVT

Polisen: ”Bedrägerier finansierar narkotika och vapen”

Uppdaterad
Publicerad

2022 anmäldes nära 200 000 bedrägeribrott i Sverige. Hur de begås kan variera stort och vissa typer av bedrägerier har minskat men bedrägerier genom social manipulation ökat enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Det händer att folk går på det här och det slutar alltid på samma sätt, att bedragaren vill att man ska skicka över pengar,  säger Åsa Willsund.

Vishing är en typ av bedrägerier där gärningspersonen ringer ett strategiskt utvalt tilltänkt brottsoffer. Bedragaren kan exempelvis uppge att den ringer från brottsoffrets bank eller låtsas vara en anhörig, det sistnämnda kallas för social manipulation och kan även användas i andra former, till exempel via SMS, då kallas det för phising.

Linköping

– Brottsoffren påverkas väldigt mycket. De kan helt sluta att prata i telefon, vilket gör det svårt att för oss att få tag i dem. Vissa vill inte berätta vad de varit med om för att de skäms så mycket, säger Åsa Willsund.

Finansierar narkotika och vapen

Enligt Åsa Willsund så går de kriminella gängens bedrägeriverksamhet hand i hand med gängens övriga organiserade brottslighet.

– Pengar som kommer från drabbade brottsoffer går direkt in i den organiserade brottsligheten och finansierar till stor del köp av narkotika och vapen.

Se mer i klippet ovan.

Det här är Vishing:

Bedragare kan kontakta dig på många olika sätt, mail, sms, sociala medier, telefonsamtal och fysiska möten. På mail och sms skickas ofta ett hundratal sms ut åt gången, de innehåller falsk information som ska få dig att agera. Det kan vara så att bedragaren, som i det här fallet, utger sig för att vara ett barn. Man för en konversation via sms som ALLTID slutar i att ”barnet” ber om pengar av någon anledning.

Nära-släkting-bedrägeriet – Ta kontakt med den anhöriga på de kontaktuppgifter du har sedan tidigare. Inte via det nya nummer som skickas till dig. Se till att få prata med personen så att du med säkerhet vet att det är din anhöriga eller vän som du har kontakt med. Ingen bank. Ingen myndighet.

Inget säkerhetsbolag. Kommer att uppmana dig att lämna ifrån dig dina värdesaker. Ingen ärlig privatperson eller anställd vid företag eller myndighet kommer göra så. För man arbetar inte på det viset helt enkelt. Hur trevlig, hjälpsam och förtroendeingivande personen än är så vill han eller hon bara en enda sak -komma åt dina pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet