Hör lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström berätta om drönarbevakningen. Foto: Mimmi Moberg, SVT

Polisen fortsätter med drönarbevakning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under flera månader flugit drönare över flera stadsdelar i Linköping. Nu är projektet avslutat men man kommer även i fortsättningen använda drönare i brottsbekämpningen.

– De fungerar som extra ögon för oss. Med hjälp av drönare har vi kunnat lokalisera gärningsmän och senare lyckats gripa dem. Det är väldigt effektivt, säger Ann-Christine Rehnström.

Det var den 19 oktober förra året som polisen i Linköping tog det första beslutet att använda drönare för brottsutredningar i Skäggetorp och Ryd. En möjlighet de valde att utöka till Berga från och med 2 november.

Besluten gällde i tre månader och enligt lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström var projektet framgångsrikt.

Allvarlig brottslighet

Nu ska polisen fortsätta att använda sig av drönare vid speciella händelser. Enligt kamerabevakningslagen måste det dock finnas risk för upprepad, allvarlig brottslighet.

– Det kan handla om misshandel, personrån eller annan typ av brottslighet. Syftet är att förebygga, förhindra och upptäcka, säger Ann-Christine Rehnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.