Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolis Peter Johanssons i Norrköping försökte använda den nya lagen om preventivt vistelseförbud. Hör mer i videon. Foto: Ulf Wigh och Tobias Holmqvist/SVT

Polisen i Norrköping ville använda nya lagen om vistelseförbud – underkändes av åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping har under en lång tid plågats av grova våldsbrott som flera mord, skjutningar och sprängningar kopplade till organiserad brottslighet. Här har polisen försökt att använda den nya lagen om preventivt vistelseförbud i ett fall, men åklagarkammaren underkände ansökan.

Den 1 februari trädde den nya lagen om preventivt vistelseförbud i kraft. Lagen ger polisen möjlighet att förbjuda kriminella personer att uppehålla sig i vissa bestämda områden och tanken är att det ska förebygga brott.

Stoppades av åklagare

I Norrköping ville polisen hindra en gängkriminell man från att vistas i centrala Norrköping och stadsdelen Hageby. I början av maj gjorde kommunpolis Peter Johansson en ansökan hos åklagarkammaren, som är den rättsliga instans som beviljar preventiva vistelseförbud, men där tog det stopp.

Våldsvågen i Norrköping

– Åklagaren tyckte att vår ansökan var lite för tunn, säger Peter Johansson.

Se och hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet