Arkivbild. Foto: Axel Brantemo/SVT

Dockor upphängda vid synagoga – polisen utreder hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

På söndagsmorgonen fick polisen samtal om dockor som var upphängda utanför synagogan i Norrköping. På platsen hittades även ett skriftligt budskap. Nu har en förundersökning gällande hets mot folkgrupp inletts.

Det var någon från allmänheten som larmade polisen i Norrköping efter att de hade sett dockor som var upphängda vid synagogan. När polisen kom till platsen hittades det även ett skriftligt budskap i anslutning till dockorna. Det berättar polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver. Föremålen har tagits i beslag av polisen och en förundersökning gällande hets mot folkgrupp har inletts.

I nuläget är ingen misstänkt, men polisen är intresserade av tips från allmänheten.

Norrköping

– Om man sett någon misstänkt person eller ett fordon vid synagogan under tidig söndagsmorgon och förmiddag får man gärna kontakta polisen, säger Angelica Israelsson Silfver.

Fram till nästa helg pågår högtiden Pesach, den judiska påsken. Något som Angelica Israelsson Silfver säger att polisen är medvetna om och att de kommer under veckan rondera vid judiska platser runt om i stan.

– Vi försöker ha extra uppsikt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet