Daniel Axelsson, chef grova brott i Linköping. Foto: SVT

Polisen om utredningens resurser: ”Vi är tillräckligt många”

Uppdaterad
Publicerad

Fredagmorgonens bombdåd utreds av avdelningen för grova brott i Linköping där Daniel Axelsson är chef.

Så här långt har polisen genomfört drygt 250 förhör, men det kan blir mer än det dubbla innan utredningen är klar.

– Det är ett intensivt arbete nu och det här är bara början, det kan bli dubbelt så många förhör. I en inledningsfas kanske man bara tar vissa uppgifter av ett vittne och i flera fall kan vi behöva återkoppla för nya förhör, säger Axelsson.

Explosionen i Linköping

Exakt hur många som jobbar med fallet just nu vill Daniel Axelsson inte gå in på.

– Vi är tillräckligt många i alla fall och är över 20 som håller på här i nuläget.

Hjälp av PUG och NOA

Han berättar att polisen arbetar efter en särskild handbok som går under namnet PUG – Polisens metodstöd för Utredning av Grova våldsbrott – vilket är en metod som ska hantera den mängd information som kommer in på det mest effektiva sättet.

Men det handlar också om hur spaningsledare, förhörsledare, vakthavande polis och flera andra ska samarbeta på bästa sätt.

Till sin hjälp har polisen i Linköping även personella resurser från NOA – polisens Nationella Operativa Avdelning – som finns på plats sedan i lördags. De har bland annat bidragit med en biträdande spaningsledare vid sidan av Magnus Skoglund som leder det arbetet.

– Det är människor som enkom arbetar med den här typen av händelser, så det är bra kompetens dom besitter, säger Daniel Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet