Polisen på Gotland: Det var inte kidnappning

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen jobbade alla poliser på Gotland med ett enda fall: En försvunnen kvinna som befarades ha blivit kidnappad. Nu tyder allt på att kvinnan lämnade hemmet frivilligt.

När barnen kom hem från skolan på fredagseftermiddagen var deras mamma inte hemma. På fredagskvällen anmäldes hon försvunnen och natten till lördag bedömde polisen att det kunde vara fråga om en kidnappning, så kallat människorov. Läs tidigare artikel här.

Alla poliser letade efter kvinnan

Under hela lördagen jobbade all tillgänglig personal vid polisen på Gotland med att försöka hitta kvinnan och få reda på vad som hade hänt.

– Vår erfarenhet är att ju mer kraft vi lägger i början, desto större chans att klara upp det, säger Mattias Wallin, stationsbefäl vid polisen på Gotland.

Polisen har inte hittat kvinnan

Anledningen till att polisen tog det på så stort allvar i det här fallet var att det fanns en historik med hot mot kvinnan. Därför befarade man att hon hade blivit bortförd från hemmet mot sin vilja.

Polisen har ännu inte hittat kvinnan och vet inte vart hon är, men man tror inte längre att hon har blivit bortförd.

– Vi bedömer att hon har lämnat hemmet frivilligt och att hon håller sig undan, säger stationsbefäl Mattias Wallin.

Hon har haft kontakt med en bekant

Polisen jobbade aktivt med försvinnandet under lördagen, både genom att förhöra grannar, vänner och arbetsgivare och genom så kallad inre spaning, det vill säga de sökte efter olika kontakter och i olika register.

Det är de utredningarna som nu har fått polisen att dra slutsatsen att kvinnan håller sig undan frivilligt.

– Vi tror att hon har haft kontakt med en bekant, säger Mattias Wallin.

Polisen vill inte berätta varför

Polisen vill inte gå ut med fler uppgifter kring orsakerna till att kvinnan har försvunnit, av hänsyn till kvinnan och de anhöriga.

– Det finns naturligtvis olika skäl och en tragik till att någon avviker så här, säger Mattias Wallin.

Har inte haft kontakt med kvinnan

Polisen har inte hittat kvinnan och har inte fått kontakt med henne, men enligt Mattias Wallin vet de att hon lever och inte är kidnappad.

– Polisoperativt hanterar vi det inte som ett människorov längre. Det är inte olagligt att hålla sig borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.