Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2023 ska ett nytt ”A-krim”-center öppna i Norrköping. I klippet ovan svarar Annie Frohm på tre frågor om den nya satsningen mot arbetslivskriminalitet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Satsning mot arbetslivskriminalitet – nytt center i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år ska ett nytt så kallat A-krimcenter öppna i Norrköping med målet att stoppa fusk, regelöverträdelser och brottsligheter i arbetslivet. Totalt finns sju regionala center mot arbetslivskriminalitet med målet att städa upp på arbetsmarknaden i Sverige.

– Det omsätter stora summor pengar som vi ser utgör grunden och inkomstkällan för organiserad brottslighet, säger Annie Frohm vid polisen.

Redan nu står två av de sju A-krimcentrena klara – ett i Göteborg och ett i Umeå. Under 2023 ska ett center öppna i Norrköping som ska jobba mot arbetslivskriminaliteten i polisregion Öst, vilket innefattar Östergötland, Sörmland och Jönköpings län.

– Man har tittat på Norge och lyssnat in de framgångsfaktorer och strategier som man tillämpat där, eftersom de arbetat med det här över tid. Vi ska verka kring att kunskapshöja kring fenomenet arbetslivskriminalitet, säger Annie Frohm som är gruppchef vid underättelsetjänsten i polisregion Öst.

Nio myndigheter samverkar

Tanken är att nio myndigheter ska samverka mot arbetslivskriminalitet. De ska sitta tillsammans i A-krimcentrena för att kunna arbeta mer effektivt.

– Det här är en komplex brottslighet och vi kommer att fysiskt i gemensamma lokaler sitta ned och arbeta med det här tillsammans med respektive myndighetsglasögon och verktygslådor för att kunna planera och genomföra kontrollerna, säger Annie Frohm.

Bygg-, transport- och restaurangbranschen

Till en början ska man fokusera på branscher som myndigheterna anser är extra utsatta.

– Vi vet att fenomenet finns i många branscher, därför måste vi rikta vårt fokus mot särskilda riskbranscher som man myndighetsgemensamt kommit fram till har störst samhällspåverkan. Det är företrädesvis byggbranschen, transportbranschen och restaurangbranschen, säger Annie Frohm.

I klippet ovan svarar Annie Frohm på tre frågor om A-krimscenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.