I klippet berättar kommunpolis Sofie Hedberg mer om den försämrade situationen i Linköpings stadsdelen Ryd. Foto: SVT

Polisen ser försämring i Ryd: ”En tystnadskultur som sprider sig”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu genomförs en kartläggning inför en ny rapport över utsatta områden i Sverige. I stadsdelen Ryd har polisen sett en klar försämring, och nu finns en risk att Ryd hamnar på polisens lista.

– Vi ser att de kriminella har en tydligare inverkan i framför allt den offentliga miljön med narkotikaförsäljning och annat. Den brottslighet som syns i Ryd är framför allt rån, personrån och rån i hemmen. Vad gäller den brottsligheten har det blivit en försämring de här åren, säger kommunpolis Sofia Hedberg.

”Tystnadskultur som sprider sig”

Polisens bild är att utvecklingen hänger ihop med att kriminella nätverk flyttar fram sina positioner.

Linköping

– Vi börjar märka att man drar sig från att anmäla och att en tystnadskultur börjar sprida sig. Det handlar om rädsla och otrygghet i lokalsamhället, säger Sofia Hedberg.

Beslut i slutet av året

Om Ryd ska omklassas som ett utsatt område enligt polisen bestämmer Nationella Operativa avdelningen, NOA. Deras nya lista över utsatta och särskilt utsatta områden väntas senare under året.

– Vi jobbar på och vi har en plan. Vi jobbar på ett likartat sätt utifrån den lokala bilden vi har oavsett vilken klass området har. Det spelar egentligne inte så stor roll vad NOA sätter för klass. Inte mer än att vi vet att det brukar belysa att problemen finns för kommunen och annat, säger Sofia Hedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet