Tre män misstänks ha hjälpt ett stort antal personer att fuska på högskoleprovet. Foto: TT

Ekobrottsmyndigheten slog till mot liga på högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten och polisen slog i lördags till mot en liga i Norrköping som hjälpt ett stort antal personer över hela landet att fuska på högskoleprovet. Under måndagen har tre personer häktats.

Under dagen har tre män häktats i Norrköpings tingsrätt – 55, 25 och 23 år gamla – som misstänkta, i övrigt vill inte kammaråklagare Anna Lander vid Ekobrottskammaren i Linköping kommentera ärendet innan den pressträff som ska hållas på tisdag förmiddag i polishuset i Norrköping.

Brottsrubriceringarna är grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grov osann försäkran vid 70 tillfällen.

– Jag kan bekräfta att det genomfördes en insats i Norrköping under lördagen, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten till SVT Nyheter Öst.

Fler frihetsberövade

Enligt Ahlgren handlar det om fusk som ska ha pågått i flera års tid. Förutom de tre häktade männen ska det finnas ytterligare personer frihetsberövade.

Tidningen nt.se har uppgifter om att myndigheterna beslagtog flera miljoner kronor och att nationella insatsstyrkan deltog vid tillslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.