Jan Staaf är kriminalkommisarie vid polisen. Foto: Lasse Hejdenberg/SCANPIX/Eva-Marie Törnström

Efter år av nedgång – nu topsar polisen allt fler

Uppdaterad
Publicerad

Antalet topsningar har ökat hos polisen. Det samtidigt som Nationellt forensiskt centrum minskat handläggningstiderna.

– Vår intention är att registertopsa så många som vi kan när vi har har lagliga förutsättningar för det, säger Jan Staaf, kriminalkommisarie.

Enligt polisen har antalet genomförda topsningar de senaste åren blivit färre – och därför har polismyndigheten satt särskilt fokus på att öka antalet topsningar. Under årets första fem månader har antalet topsningar ökat med nästan 16 procent om man jämför med samma period förra året.

Jan Staaf, som är kriminalkommisarie i Östergötland, är topsning ett viktigt arbete för polisen.

– Jag har inga exakta siffror för hur många topsningar som genomförts av oss i Östergötland. Men vår intention är att registertopsa så många som vi kan när vi har har lagliga förutsättningar för det. Vi ska göra det, för det leder till att vi löser brott, säger han till SVT Nyheter Öst.

Jan Staaf, kriminalkommisarie och chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland. Foto: SVT

Men han säger att man inte kan använda topsning som en genväg i brottsutredningar.

– Topsning är ett av många verktyg som polisen använder sig av, men det går inte att ha som genväg. Vi måste använda oss av traditionellt polisarbete som att söka spår, förhöra människor och så vidare, säger Jan Staaf.

Kortare analystider

Samtidigt som polisen har ökat antalet topsningar under 2019 har Nationellt forensiskt forum, NFC, som ligger i Linköping, minskat handläggningstiden för personprover med dna. Enligt siffror från polisen har hade 73 procent av proverna avslutats senast dagen efter att de kommit in, vilket är nästan dubbelt så många jämfört med samma period förra året.

– Det här har skett under en lång tid. Vi har bland annat bytt instrument i omgångar och bytt analyskemilakier. Det har gjort att analystiderna successivt blivit kortare. Vi har kunnat pussla om våra arbetsuppgifter på ett annat sätt och på så sätt fått bort liggtider för testerna, säger Anna Granlund, gruppchef vid NFC.

Trots att polisen nu har ökat antalet topsningar ligger det på en nivå som NFC kan hantera.

– Vi har en jätteeffektiv verksamhet, med bra datastöd och halvautomatiserade processer. Det tar lite mer tid för varje prov att hantera, men vi kan hantera fler prover än så här innan det blir så att vi måste lägga till mer resurser. Vi har bra kapacitet för de här proverna, säger Anna Granlund.

Antalet topsningar:

Statistiken avser perioden januari–maj.

  • 2014: 14 256
  • 2015: 11 904
  • 2016: 11 440
  • 2017: 11 684
  • 2018: 11 006
  • 2019: 12 704

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.