– Det är lite lurigt, skimningstrustningen ser olika ut beroende på var man monterar den, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen. Foto: SVT & Bertil Ericson/TT

Polisen varnar för skimningsvåg

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av kortkapning vid obemannade bensinmackar runt om i Östergötland har anmälts. Nu går polisen ut med en varning till allmänheten.

Polisen i Östergötland har sett ett ökat antal fall av skimningsförsök på obemannade bensinmackar den senaste tiden. Det handlar alltså om försöka kapa betalkortet genom att fästa en anordning på betalterminalen som kopierar informationen.

Har inte fått tag på utrustningen

Flera försök har skett i Mantorp och Linköping och något enstaka i Mjölby och Motala, enligt polisen. Problemet för polisen är att de ännu inte lyckats få tag på skimningsutrustningen och kan därmed inte säga hur den ser ut.

– Vi uppmanar allmänheten att inte ringa dagen efter eller vänta tills man ser att det försvinner pengar, utan direkt när man ser det här, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

Olika färg och utseende

Skimningsutrustningen kan ha olika färg och utseende men en gemensam faktor är att den inte ska väcka uppmärksamhet utan uppfattas som en del av betalterminalen.

Det kan även finnas en liten webbkamera som ska registrera vilken kortkod som slås.

– Vi tror att utrustningarna sitter ganska kort tid, det kan röra sig om några timmar. Så det gäller för oss att vara ganska snabbt på platsen, säger Thomas Agnevik.

En person efterlyst

Polisen har ännu inga spår efter gärningsmän, men har kunnat se vid liknande brottslighet att det ofta handlar om personer som rör sig över landsgränser.

Förra året lyckades polisen beslagta skimningsutrustning som satt monterad på en bensinmack i länet. Då kunde man även säkra DNA-spår.

– Vi fick en träff i registret och personen, en EU-medborgare, är efterlyst men inte påträffad, säger Thomas Agnevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.