Foto: TT

Polisen varnar för stölder av båtmotorer

Uppdaterad
Publicerad

Värmen och våren har kommit och med den ökar stölderna av båtmotorer, uppger polisen som nu går ut och varnar båtägare.

Under förra helgen fick polisen flera anmälningar både i Östergötland och Sörmlands län. Det är Gryts skärgård i Östergötland, Oxelösund och Trosa som hittills har drabbats värst av stölderna.

Uppgång av stölder under våren

Enligt polisen är det främst båtmotorer och växelhus som intresserar tjuvarna.

– Vi brukar se uppgång av den här typen av stölder nu på våren när folk börjar lägga i sina båtar, sedan är det ofta en uppgång även på hösten innan man hunnit ta upp båten, säger Göran Svensson på polisens regionala brottssamordning i Öst, i ett pressmeddelande.

”Håll koll på motornumret”

Polisen uppmanar nu båtägare att vara uppmärksamma och ger ett antal tips för att förebygga stölder. Det handlar om att fotografera båten och båtmotorn samt stöldmärka motorn.

Som båtägare bör man också ha koll på motornumret som anges vid stöld, för att det ska bli möjligt att efterlysa motorn internationellt, uppger polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.