Polisens räkning ställer in kommunens gratisfest

Uppdaterad
Publicerad

Polisen begär över 330.000 kronor för bevakningen av det kommunala gratisarrangemanget Augustifesten i Norrköping.

– Det är en ökning av vår budget med 47 procent och det klarar vi inte av, säger Stefan Papangelis, vd på Upplev Norrköping som arrangerar augustifesten.

För att ändå få ihop pengar till Augustifesten ställs ett annat sommararrangemang in – Industrisemestern – där det skulle bjudas dans och musik på Holmentorget under juli.

– Vi har försökt att diskutera med polisen. Vi har aldrig behövt betala för de här arrangemanget tidigare. Vi är visserligen ett bolag, men vi är ett kommunalt bolag och festen är gratis för norrköpingsborna, säger Stefan Papangelis.

Enligt Upplev Norrköping har polisen hänvisat till att de har rätt att ta betalt.

– Det ser olika ut beroende på var man befinner sig i Sverige. Om detta breder ut sig bör polisen ta en allvarlig funderare då den här typen av arrangemang riskerar att förvinna med polisens betalningskrav, säger Sefan Papangelis irriterat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.